Tips om af te koelen in de zomer

Home » Tips om af te koelen in de zomer

tips om af te koelen in de zomer

Het tropische weer heeft ons landje weer goed te pakken en het is dan ook op vele plekken bloedheet. Weet je soms even niet meer waar je het moet zoeken? Dan helpen deze tips je om je (huis) af te laten koelen!

“Tips om af te koelen in de zomer!”

Zet de ramen van je huis open en doe ze daarna weer dicht

Zet in de ochtend direct de ramen van je huis open. Doe dit een uur lang zodat er frisse wind doorheen waait. Heerlijk! Doe ze daarna dus wel weer dicht om de warme zon buitenshuis te houden. De lucht kan al gauw weer opwarmen en het laatste wat je wilt, is dat je huis weer een sauna wordt. Mocht je luxaflex of verduisterende gordijnen hebben hangen; doe deze dan ook vooral dicht om het warme zonlicht te weren.

Zodra de avond valt en de zon ondergaat, kun je je ramen weer lekker open zetten. Een fris briesje zal je huis laten afkoelen.

Is je auto heet en moet je een eind rijden zonder airco? 

Dit is volgens mij echt het proberen waard. Deze tip komt namelijk uit China waar ze ook af en toe hete dagen hebben. Ze hebben een trucje waardoor ze de autotemperatuur flink laten dalen. Oke, dit is wat je moet doen:

Doe je raam open aan de bestuurderskant en loop daarna naar de passagierskant waar je vervolgens de autodeur vijf keer open en dicht doet. Het idee hierachter is dat zo de hete lucht uit je auto wordt geperst waardoor de temperatuur gelijk zakt. Nog nooit geprobeerd? Dan wordt het tijd!

Drink veel (fruit)water

Het is niet verstandig om hele koude dranken naar binnen te gieten als het extreem heet is. Laat staan dat je dit doet met ijsklontjes erin. Je krijgt er niet alleen een brain freeze van, je lichaam raakt er behoorlijk van in de war en zal je lichaam willen opwarmen doordat hij iets kouds signaleert. Drink liever lauwwarme thee of neem een verfrissend watertje met daarin desnoods wat schijfjes citroen of komkommer voor een frisse smaak.

Je lichaam verliest heel wat vocht op zo’n tropische dag, dus zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Zo’n 1,5 a 2 liter is toch echt wel een must.

Beperk het gebruik van warme apparaten

Als het echt heel warm is, dan sta je er waarschijnlijk niet om te springen om het nog warmer in huis te maken. En dat doe je als je de oven aan zet of het gasfornuis gebruikt. Maar denk ook aan een dvd-speler, een tv of een tuner die constant zijn warmte probeert kwijt te raken. Zet deze apparaten dan ook uit tijdens tropische warmte. Niet op standby, maar echt uit.

Draag luchtige kleding

Misschien voor de hand liggend, maar kies voor luchtige kleding zoals linnen blouses en broekjes of katoenen hempjes. Deze stoffen zijn ademend en kun je het beste dragen in een oversized maatje. Strakke kleding voelt oncomfortabel en je gaat er alleen maar meer van zweten.

Een plantenspuit is je vriend

Kijk, dit is directe verkoeling: vul een hanteerbaar plantenspuitje en zet deze op een prominente plek. Spray zo af en toe je gezicht en hals in met een verfrissend neveltje water. En wil je slapen in een koele slaapkamer? Hang dan je natte was hier op, want de lucht blijft dan koeler en vochtiger. Win-win!

Hoe zorg jij ervoor dat je het koeler krijgt (in huis)? Heb je nog goede tips?

 

Liefs Liset

Leave a Reply

Your email address will not be published.