Tips | Als je niet in slaap kunt komen

Home » Tips | Als je niet in slaap kunt komen

Tips als je niet in slaap kunt vallen

Niet in slaap kunnen komen is misschien wel een van de vervelendste dingen die er zijn. Je bent ontzettend moe, maar toch blijft je lichaam en geest in actieve staat. Gelukkig heb ik er niet al te vaak last van, maar zo nu en dan overkomt het me en blijft mijn hoofd klaarwakker. Ik geef je tips om toch lekker je slaap te kunnen vatten!

Oorzaak

First things first. Niet kunnen slapen heeft meestal een achterliggende reden. Het kan zijn dat je door medicatie niet in slaap kunt komen of misschien ben je wel zwanger en houden bepaalde hormonen en processen in je lichaam je wakker. Losstaand van dit, zijn er vaak dingen die overdag gebeurd zijn of waar je nog te veel mee bezig bent. Als ik bijvoorbeeld ’s avonds niet in slaap kan komen, is het 9 van de 10 keer dat ik vlak van te voren iets spannends of ontzettend tofs heb mee gemaakt. Het kan zijn dat ik de hele dag in de weer ben geweest en non-stop ben doorgegaan zonder rust te pakken. Ik ben dan op een gegeven moment zo overprikkeld dat er ruis in mijn hoofd ontstaat en ik alleen nog maar als een zombie voor me uit kan staren.

Oplossing

Mijn remedie in zo’n geval is om dan eerst te ontspannen met een relaxte serie of lekker wat eten en drinken zonder te hoeven praten met iemand. In ieder geval iets wat jou doet ontspannen. Dat letterlijk je spieren niet meer zo stijf voelen en je hoofd zich steeds leger voelt. Langzamerhand begint mijn lichaam zich dan te ontspannen en kan het overgaan in een vermoeide stand. Als ik DAT gevoel bereik, weet ik dat ik kan gaan slapen. Anders lukt het me  echt niet.

Maar wat als je al in bed ligt?

In zo’n geval kun je een aantal dingen doen. Vooral niet actief gaan doen is er al eentje, maar de volgende tips zouden je kunnen helpen om sneller in slaap te komen:

1. Als je tobt over iets, schrijf het dan vooral op. Zo kun je het loslaten en kun je je zorgen even laten voor wat het is. Het komt morgen wel weer en het lucht op!

2. Warme thee kan je helpen ontspannen en dan in het bijzonder kamillethee. Deze thee werkt namelijk rustgevend en verlicht in stressvolle periodes. Het is een ideale drank om sneller mee in slaap te vallen.

3. Met een klein nachtlampje nog een luchtig tijdschrift lezen kan de slaap bevorderen. Je wordt er wat rustiger van en als je liggend leest, vallen je ogen meestal vanzelf dicht. Werkt bij mij prima!

4. Een kussenspray of pillowmist (it’s all the same) kan je helpen om sneller dromenland te bereiken. Spray de ontspannende geur op je dekens of kussensloop en je zult merken dat het slaap opwerkt. Bepaalde geurakkoorden zijn namelijk slaapbevorderend en laten je heerlijk zacht in slaap vallen.

5. Kun je echt niet slapen van iets, probeer het dan toch enigszins op te lossen. Ook al moet je hiervoor misschien je bed uit, als het je wakker houdt kun je er maar beter aan werken. Als het dingen zijn die direct opgelost kunnen worden (zoals een aanpassing in je scriptie of een e-mail die je dwarszit) kun je er het beste gelijk iets aan doen. Het is dan gelijk opgelost en jij slaapt een stuk sneller!

Wat is jouw ultieme tip om sneller in slaap te vallen? 

 Handwritten liefs liset

Leave a Reply

Your email address will not be published.