Blogs lezen kan een hele leuke bezigheid zijn. Je kan zo uren vertoeven op al die mooie pagina’s en verwend worden met de mooiste producten, de beste tips, de prachtigste plaatjes en al die dingen die jou als lezer trekken. Maar wat nu als je een eigen blog hebt? In mijn artikel van vorig jaar over hoe je een blog start, kun je de beginnerstips lezen. Nu ga ik je vertellen hoe je met kleine aanpassingen je blog aantrekkelijker kunt maken voor potentiële bezoekers die jouw blog ook willen blijven bezoeken.
1. Zorg voor een overzichtelijke lay-out. Een duidelijke structuur is heel belangrijk. Als jij als nieuwe bezoeker op een blog komt en niet weet waar je de home-pagina of het nieuwste artikel kunt vinden, haak je af. Hetzelfde geldt voor het slecht of niet laden van je lay-out of die prachtige, maar oh zo grote bestandsfoto’s. Je bezoekers zijn dan weg voordat ze überhaupt een woord hebben gelezen. Dat is zonde! Kijk dus goed naar de gebruiksvriendelijkheid van je site. Een Home, Over mij en Contact button kun je het beste achter elkaar of onder elkaar plaatsen en zijn onmisbare pagina’s op je blog.
2. Waar gaat je blog over? Een allegaartje van onderwerpen is leuk en divers, maar kan te oppervlakkig worden. Specialiseren is leuk voor de enorme liefhebber, maar daardoor kun je ook veel lezers juist niet bereiken doordat het te eentonig is. Laat ik een voorbeeld nemen; jij schrijft alleen maar over de nieuwste kleuren en merken blushes. Dat is heel erg leuk voor de vrouwen die echt alles van blushes willen weten, maar hoeveel zijn dat er? Zijn er bezoekers die alleen maar en iedere dag over blush willen lezen? Dat kan, maar het zal een aanzienlijk kleinere doelgroep zijn dan wanneer je je onderwerp iets uitbreidt met foundation, nagellak en mascara. Zo zit er afwisseling in je blog en is de kans groter dat je meer mensen zal aanspreken. Tenzij je echt graag over èèn onderwerp wilt schrijven en daar mensen over wilt informeren,. Ook niet erg!
3. Het schrijven van je tekst. Als eerste is het denk ik belangrijk (en noodzakelijk) om grammaticaal correct Nederlands te schrijven. Het kan als bezoeker vervelend lezen als woorden niet goed gespeld zijn of dat er grammaticaal iets niet klopt. Nu ben ik hier natuurlijk zelf heel streng in, want bij mijn studie Communicatie was Tekst & Publicatie een belangrijk onderdeel. Iedereen maakt wel eens een foutje (en als je dyslectisch bent kun je er niets aan doen), maar probeer goed je tekst na te kijken en eventuele foutjes te ontdekken. Het staat netjes, professioneel en je hebt er met aandacht naar gekeken. Het straalt kwaliteit uit!
4. Je schrijfstijl. Het is haast net zo belangrijk als correct Nederlands schrijven, je manier van schrijven! Je onderwerp waarover je schrijft heeft zijn eigen manier van schrijven nodig. Is je onderwerp serieus en probeer je een onderwerp aan te snijden, maak het dan niet te vrolijk door heel veel uitroeptekens en smiley’s erin te gooien. Is je onderwerp luchtig, vrolijk en ben je enthousiast? Dan mag je een wervende manier van schrijven hanteren. En heb je een enorme lap tekst? Vergeet je artikel dan niet in te delen in kopjes. Het geeft rust en overzicht.
5. Zorg voor mooie, aantrekkelijke foto’s. Plaatjes kijken, dat doet namelijk iedereen. Het is het eerste waar je naar kijkt en je beslist daarna of je de tekst gaat lezen. Mensen willen aangezogen worden, betoverd willen worden door een indrukwekkend plaatje. Foto’s zijn echt reuze belangrijk, want je presenteert je onderwerp of product en dat wil je natuurlijk zo goed en mooi mogelijk laten zien. Zelf vind ik een spiegelreflexcamera het mooiste resultaat geven. Een compactcamera kan ook, maar dan zul je de foto’s achteraf relatief vaker en meer moeten bewerken om een mooi resultaat te krijgen. Maak ook zeker gebruik van bewerkingsprogramma’s om je foto’s bij te snijden, lichter te maken of kleuren iets intenser te krijgen.
Dit zijn mijn tips voor vandaag!
Ik hoor graag of jullie het interessant vinden om te lezen en of je vaker dit soort posts zou willen lezen?!
Bron afbeeldingen
Leave a Reply