Wat een onrustige en slechte huid met je zelfvertrouwen doet

Home » Wat een onrustige en slechte huid met je zelfvertrouwen doet

Wat een onrustige en slechte huid met je zelfvertrouwen doet 1Vroeger had ik er nooit last van. Ik was gezegend met een perfecte gezichtshuid en droeg alleen maar een beetje oogschaduw en als ik ‘uit wilde pakken’ kwam er mascara aan te pas. Ik heb lange wimpers, dus ik vond het totaal niet nodig om daar iets aan toe te voegen. Totdat ik op mijn 24ste een erge eczeemuitbraak op mijn gezicht kreeg en helemaal onder de roodheid zat. Pijnlijke, jeukende plekken waren aan de orde van de dag en de schilfers kon ik gewoon van mijn gezicht aftrekken. En dat niet alleen…mijn zelfvertrouwen daalde tot een nulpunt en durfde gewoon de deur niet meer uit.

Als je nog nooit last heb gehad van een onrustige huid, dan sta je er vaak niet bij stil hoeveel impact dat voor iemand kan hebben. In de tijd dat ik geen last had van mijn huid, was het voor mij heel gewoon om weinig aan m’n verzorging of make-up te hoeven doen. Wat een relaxt leventje!

Maar als je huid dan in één klap omslaat naar een probleemhuid, kan je wel door de grond zakken. Ik heb altijd eczeem gehad op mijn lichaam, maar tot die tijd nog niet eerder op mijn gezicht. Toen het zich uitbreidde naar mijn gelaat, was mijn huid heel gevoelig, pijnlijk, rood en jeukte de hele dag. Als ik opstond (het was toen winter) stak ik eerst mijn kop door het raam naar buiten om het af te laten koelen. Het was zo branderige en warm dat ik mijn huid wilde laten koelen om minder rood te laten zijn. Daarna was het voorzichtig mijn huid reinigen en daarna goed insmeren met een vette zalf. Make-up kon ik niet eens dragen, want m’n gezicht was zo gevoelig geworden – en schilferig, probeer daar maar eens foundation op te smeren – dat het niets meer verdroeg.

Wat een onrustige en slechte huid met je zelfvertrouwen doet 2
Hoe mijn huid er momenteel uitziet: mijn gezicht met een witte (hier wat rood door irritatie) pigmentvlek op mijn voorhoofd en roodheden van eczeem op mijn neus en jukbeenderen. Op mijn kin heb ik een hele fijne onderhuidse pukkel door hormoonwisselingen.

Ik voelde me een lelijk mormel. Okee, dat is misschien overdreven, maar ik had het idee dat iemand alleen nog maar naar mij keek omdat ik er zo verschrikkelijk uitzag. Ik was 24 en had nooit last gehad van pukkeltjes in de pubertijd of wat dan ook en hier zat ik dan in mijn midden twintiger jaren onzeker te wezen. Ik moet zeggen dat ik nooit zoveel problemen heb gehad met het eczeem op mijn lichaam, maar je gezicht – dat is echt wat anders. Het is het eerste waar mensen naar kijken en je kunt het nou niet echt verstoppen onder een bivakmuts.

Ik merkte dat ik mensen minder durfde aan te kijken en niet zo lang in gesprek wilde zijn, omdat ik anders het gevoel had dat ze teveel naar mijn gezicht keken. Het lijkt misschien zo onschuldig een huidprobleem, maar het heeft meer impact dan je voor mogelijk kan houden. Aan de andere kant weet ik wel dat mensen je niet alleen maar op je uiterlijk beoordelen – want dat doe ik immers zelf ook niet – maar toch knaagt het aan je dat je gezicht er niet ‘normaal’ uitziet. Je wilt niet opvallen of bekend staan als dat meisje met dat ‘gehavende gezicht’.

Gelukkig kreeg ik na een afspraak met mijn dermatoloog een nieuwe zalf om uit te proberen. En ja hoor, dat werkte! Mijn huid werd steeds minder rood, jeukte niet meer zo erg en – thank god! – geen schilfers meer tot aan mijn knieën. Beetje bij beetje werd ik weer wat opener naar mensen en had ik niet het gevoel dat er zo naar me gekeken werd. Misschien was dat ook helemaal niet het geval hoor, maar zelf ben je er contstant in je hoofd mee bezig.

Tijdens mijn twee zwangerschappen kon ik de desbetreffende zalf niet gebruiken omdat het schadelijk is voor je kindje, maar ik ben er sinds kort weer mee begonnen en hoop dat het weer zulke goed resultaten geeft. Helaas heb ik sinds een aantal weken wel meer last van witte pigmenvlekken gekregen en nu ook op mijn voorhoofd. Ik vind dat erg vervelend, maar deze zalf kan daar ook tegen helpen, dus ik hoop het van harte!

Huidproblemen zijn echt niet makkelijk weet ik nu en het kan behoorlijk afbreuk doen aan je zelfvertrouwen. Gelukkig gaat het nu weer (redelijk) goed met m’n huid, maar het blijft met pieken en dalen gaan. Foundation is op dit moment nog steeds een fijn hulpmiddel voor mij om de roodheid niet op te laten vallen. En ja, daardoor voel ik me zekerder omdat ik niet teveel wil opvallen als ik een ‘slechte-huid-dag’ heb. Het is zeker geen masker om iets te verhullen, maar meer om iets niet zodanig op te laten vallen dat het afleidt.

Nu ben ik heel benieuwd naar jouw huidgeschiedenis! Heb je altijd een goede huid gehad of heb je ook last van een probleemhuid? Wat deed het met jouw zelfvertrouwen?

handwritten-liefs-liset1

Leave a Reply

Your email address will not be published.