Hoe belangrijk het voor je lichaam is om naar buiten te gaan

Home » Hoe belangrijk het voor je lichaam is om naar buiten te gaan

Naar buiten gaan fashion

Natuurlijk weet iedereen dat het belangrijk is om naar buiten te gaan. Van nature zijn we gemaakt om buiten te vertoeven, het zonnetje te pakken en frisse lucht in te ademen. Toch zitten we hier in Nederland veel vaker binnen dan buiten, al is alleen maar door het slechte Hollandse weer. Ik probeer bewust naar buiten te gaan, ook met mijn kids, maar vooral omdat ik een ernstig vitamine D tekort heb.

Ik noemde het een tijdje geleden al: ik heb een bloedtest laten doen om te kijken waar verschillende klachten die ik had vandaan konden komen. Daar kwam uit dat ik een ernstig tekort aan vitamine D had en dat dit zo snel mogelijk opgelost moest worden.

Een vitamine D tekort kun je oplopen door niet voldoende buiten te zijn (want zonlicht helpt jou deze vitamine in je lichaam aan te maken), doordat je een getinte of donkere huidskleur hebt of omdat je niet genoeg voeding tot je neemt waarin deze vitamine zich bevindt. Ook chronisch zieken zijn vatbaarder voor een vitamine D tekort. Punten waar ik helaas allemaal een vinkje bij kan zetten.

Gelukkig is dit op te lossen door een stootkuur met vitamine D in te nemen die ik 10 weken lang moet innemen. Daarna zouden klachten (in mijn geval) als vermoeidheid, lage rugpijn, angstaanvallen, bloedend tandvlees, hyperventilatie en spier- en gewrichtspijn af moeten nemen tot verdwijnen. Maar…om dit tekort niet weer te krijgen, zal ik daarna nog steeds extra vitamine D in moeten nemen.

Toch zijn er een heleboel Nederlanders die niet voldoende buiten zijn of iedere dag een hoofddeksel dragen, waardoor je niet genoeg vitamine D op kunt nemen. De zon kan jou dan simpelweg niet bereiken.

Omdat de zonkracht in Nederland zeven maanden per jaar te laag is, moet je bewust omgaan met de maanden die voldoende zon bieden. Van april tot en met augustus kun je het beste tussen 11:00 en 15:00u onbeschermd (ja, zonder zonnebrand) in de zon gaan zitten met je hoofd en onderarmen ontbloot. Gek hè, want tegenwoordig beschermen wij ons zo goed met zonnebrandcrème en hoge factors, dat het lichaam gewoon niet meer voldoende zonlicht tot zich kan nemen en dit omzetten naar vitamine D! Het is dus behoorlijk schipperen, want je wilt geen huidkanker of verbranding op lopen, maar de klachten van een vitamine tekort zijn ook niet mis. Zo heb je zelfs meer kans op bepaalde botziektes en kanker.

Een mooie tussenweg zou dan zijn om je in te smeren met een lagere factor, waardoor de zon jouw huid wel kan binnen dringen.

Naar buiten gaan met je kind

Ook kinderen mogen tegenwoordig vaker naar buiten. Maar vooral jonge kindjes tot 4 jaar zijn nog niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het advies om, naast dat ze lekker veel buiten spelen, ook 10 microgram per dag van deze vitamine in te nemen.

Zoals ik zonet al noemde, zijn mensen met een getinte/donkere huid minder goed in staat om vitamine D aan te maken en zul je zeker je hele leven extra vitamine D in moeten nemen. Wees je daar bewust van, want ik wist bijvoorbeeld niet dat ik daardoor ook meer kans liep op een vitamine D tekort.

Kortom: het is helemaal niet zo bekend dat je van een vitamine D tekort zoveel klachten kunt hebben en dat er bepaalde risicogroepen zijn die meer kans hierop hebben. Probeer voldoende zon te pakken en iedere dag even naar buiten te gaan. Door mijn chronische ziekte zit ik meer in huis dan buiten, maar ik probeer hier nu heel bewust mee om te gaan. Zonlicht is zo ontzettend belangrijk weet ik nu, dat ik vaker buiten ga zitten of met mijn zoontje naar het strandje vlakbij ons huis loop. Alles voor de vitamines, haha!

Ben jij je er bewust van dat je lichaam voldoende zon en dus vitamine D nodig heeft? Kom je voldoende buiten? 

handwritten-liefs-liset

Leave a Reply

Your email address will not be published.