Hoe ik 20 kilo afviel na mijn zwangerschap

Home » Hoe ik 20 kilo afviel na mijn zwangerschap

20 kilo afvallen na zwangerschap 1

Als ik mensen ontmoet die mij niet tijdens mijn twee zwangerschappen hebben gekend of gezien, kunnen zich vaak niet voorstellen dat ik in die periode vele kilo’s aankwam. Het was niet alsof ik me helemaal vol vrat met allemaal ongezond eten, maar blijkbaar hield ik erg veel vocht vast en wilde mijn lichaam een goede reserve opbouwen voor na de zwangerschap. I was a lucky girl. Wat voelde ik me dik en ik was vooral tijdens de eerste zwangerschap ontzettend bang dat het er niet meer af ging. Gelukkig was ik na die eerste zwangerschap, binnen zes maanden tijd weer 20 kilo afgevallen. Hoe ik dat deed? Ik vertel je mijn verhaal!

20 kilo afvallen na de zwangerschap 3
Voor mijn zwangerschap

Wat was mijn postuur voor de zwangerschap?

Laat ik eerst een klein beetje vertellen over het postuur wat ik voor mijn zwangerschappen had. Ik ben van mezelf een kleine meid die niet hoeft na te denken of ze aankomt qua eten. Wat dat betreft had ik het goed getroffen, want ook al at ik heel verantwoord, lekker snacken of snoepen was niet iets waar ik me zorgen over hoefde te maken. Ik had toen – en nu nog steeds – een hele snelle stofwisseling. Dat betekende dat ik sowieso al veel at voor een klein iemand omdat ik anders gewoon enorme honger had en zelfs lichamelijk slecht voelde als ik niet genoeg at. Ik dacht dat ik dan ook fluitend door de zwangerschap heen zou gaan.

Had ik dat even mis! Al in de eerste drie maanden kreeg ik een voller gezicht, hield ik vocht vast in mijn handen waardoor ringen steeds krapper zaten en na zes maanden zwangerschap was het helemaal een feest. Ik kwam iedere week wel een kilo aan. Yay

Anayway, ik heb me er niet al te grote zorgen over gemaakt, want ik droeg een gezond kindje en mijn vriend vond me ook de mooiste van de hele wereld! Toch bekroop me soms op onzekere dagen wel eens of het er allemaal wel weer af ging. Ik woog voor de zwangerschap (bij een lengte van 1.63m) 50 kilo, maar bijna aan het einde was dat echt 70 kilo. Ik heb zelfs de laatste week gewoon niet meer gewogen omdat ik het niet meer durfde. Mijn hormonen waren echt van slag en vonden het leuk om ieder vetje of vocht lekker op te slaan.

Maar hoe kwam ik dan weer op mijn oude gewicht terug? Nou, ik kan je vertellen dat ik gelijk na de bevalling al 5 kilo kwijt was aan 1) Mijn kind, 2) De placenta, 3) Het vruchtwater. Zo. Dat was alweer een goede start. Nog 15 te gaan!

20 kilo afvallen na de zwangerschap 4
39 Weken zwanger

Borstvoeding geven 

Omdat ik borstvoeding heel belangrijk vond (en vind) heb ik langer dan een half jaar borstvoeding gegeven. Bij Jade was dat zo’n 9 maanden en bij Winne 7 maanden. Laat ik je één ding zeggen: borstvoeding geven, vergt enorm veel energie van je lichaam. Reken maar dat je daar berehonger van krijgt en je constant een hongergevoel hebt. Je lichaam moet toch moedermelk aanmaken en dat kost je lichaam veel energie. Ik kon er haast niet tegenaan eten en ik viel dan ook binnen no-time kilo’s af. Ik begon dus direct na de geboorte met een gewicht van 65 kilo, en na zo’n drie maanden bleef ik hangen op 57 kilo. Heel frustrerend, want ik denk dat iedereen wel weer naar zijn oude gewicht terug wil. De laatste drie maanden gingen wat langzamer, maar na zes maanden na de bevalling zat ik weer op mijn oude gewicht, 50 kilo!

Na negen maanden zat ik er zelfs onder, helemaal niet fijn en ook niet echt ‘gezond’ meer, maar mijn lichaam werd gewoon helemaal leeg gezogen door de borstvoeding, terwijl ik zoveel at. Daarna ben ik er mee gestopt en kon ik er weer wat bij aan eten om een fijner gewicht te bereiken.

20 kilo afvallen na zwangerschap 2
Negen maanden na de tweede zwangerschap

Water drinken, goed & gezond eten

Natuurlijk is het geven van borstvoeding voor mij de grootste factor geweest dat ik zo snel weer op mijn oude gewicht zat, maar er waren ook nog wat andere dingen die een rol kunnen hebben gespeeld. Als je borstvoeding geeft, is het raadzaam om veel te drinken. Je lichaam maakt immers extra vocht aan. Zo dronk ik bij iedere borstvoeding een glas water (dat betekent in het begin zo’n acht glazen extra per dag en na zes maanden zo’n vier glazen water). Water is altijd goed voor je lichaam, het zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en dat is natuurlijk super fijn! Daarnaast dronk ik nog mijn gewone glazen groene thee bij mijn eigen maaltijden en tussendoortjes. Dus…geen frisdranken of andere zoete dranken, maar water en groene thee waren mijn liefste vriendjes!

Gevarieerd, voldoende en gezond eten is ook erg belangrijk. Ik liet echt geen taartjes, snoep of ander lekkers staan, maar ik zorgde er wel degelijk voor dat ik mijn hoofdmaaltijden at en met tussendoor gezonde hapjes. Ik at voldoende fruit, werkte gezonde boterhammen naar binnen (weliswaar veel door de enorme honger) en nam voldoende vitamines tot me door mijn dagelijkse portie groente, vlees en aardappelen/rijst te eten.

20 kilo afvallen na zwangerschap
Zes maanden na de geboorte van mijn tweede kindje.

Niet gesport

Nu denk je misschien: “Heb je dan niet gesport om af te vallen?” Nee, inderdaad, dat klopt. Ik heb namelijk de ziekte endometriose waardoor sporten voor mij pijnlijk is en daarom doe ik dat dus niet. Ik had het zeker graag willen doen, maar helaas is dat niet anders.

Bovengenoemde factoren hebben dus een grote rol gespeeld in het afvallen na mijn zwangerschappen. In beide gevallen kwam ik zo’n 20 kilo aan, maar ik was dat dus ook weer na een half jaar volledig kwijt. Misschien geeft het je hoop als je ook zoveel aankwam en heb je mogelijk iets aan mijn ervaring en verhaal hierin. Het geeft natuurlijk geen garanties voor de toekomst, want ieder mens en lichaam is weer anders en reageert op voedsel of zwangerschappen verschillend!

Wat was jouw proces en manier van afvallen na de zwangerschap? Daar ben ik heel benieuwd naar, laat het me vooral weten bij de reacties!

Liefs Liset

Leave a Reply

Your email address will not be published.