De Week van de Alfabetisering | Samen (voor)lezen en schrijven met je kind

Home » De Week van de Alfabetisering | Samen (voor)lezen en schrijven met je kind

De Week van de Alfabetisering 2016 1

Zodra ik als klein meisje kon lezen en schrijven, hield ik niet meer op met het verslinden van boeken. Ik had complete kinderboekencollecties op mijn kamer staan en iedere keer als er weer een nieuw deel uitkwam, rende ik enthousiast naar de boekenwinkel. Mijn ouders stimuleerden dit ook en zorgden voor genoeg leesvoer in huis. Nu mijn eigen dochter 5 jaar is en zij nieuwsgierig is naar lezen en schrijven, doe ik dit samen met haar. Het is zo ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling om samen boekjes te lezen en als ze daar aan toe zijn, letters te ontdekken. Deze week is het de Week van de Alfabetisering en ik wil je vertellen wat dit voor mij betekent en hoe ik mijn kinderen in aanraking breng met (voor)lezen en schrijven!

https://www.youtube.com/watch?v=zEwRHSf2ZCU

Het aantal laaggeletterden groeit

Zelf ben ik een grote taalliefhebber, maar lang niet iedereen is in staat om goed te lezen en te schrijven. Dit kan verschillende oorzaken hebben en kan liggen aan het niet afronden van basisonderwijs, een laag taalniveau van hun ouders, maar ook een (te) laag taalniveau van leid(st)ers in de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) kan hierbij een rol spelen*. In bovenstaande video kun je zien hoe het doorwerkt als je ouders laaggeletterd zijn.

Wist je dat er zelfs 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer? Daardoor hebben ze moeite met het begrijpen van informatie. Informatie die belangrijk is om mee te kunnen draaien in de samenleving. Helaas groeit het aantal laaggeletterden nog steeds en daarom is het van belang dat we deze groei stoppen en minstens 100.000 mensen per jaar scholen, zodat ze weer mee kunnen doen in de samenleving.

Stichting Lezen en Schrijven organiseert elk jaar de Week van de Alfabetisering en wil daarmee mensen weer onderdeel van de samenleving maken zodat ze zichzelf kunnen redden met lezen en schrijven!

*Bron: Resultaten PISA 2009, Het taalniveau van Amsterdamse voorschoolleidsters, 2009.

De Week van de Alfabetisering 2016 3

Je kind in aanraking brengen met (voor)lezen

Om je kind(eren) in aanraking te brengen met lezen en schrijven, start je bij het begin; voorlezen! Al vanaf dat je baby een beetje alert is en interesse toont in plaatjes, kun je al beginnen met kleine woordenboekjes waarin voorwerpen staan afgebeeld met daaronder het woord. Mijn beide kids waren daar gek op en ik heb ze hier al kennis mee laten maken vanaf de babyleeftijd. Ze vonden het prachtig en reuze interessant als ik alle plaatjes benoemde. Toen later de eerste woordjes kwamen, konden ze zelf alle plaatjes benoemen en dit heeft bijgedragen aan een flinke woordenschat. Mijn jongste zoon zat rond zijn tweede jaar altijd gebiologeerd naar de bladzijdes te kijken en noemde alle woorden op totdat hij ze allemaal uit zijn hoofd kende. Het werd voor hem zelfs echt een sport!

Daarna ben ik begonnen met ‘echte’ voorleesboekjes die meer woorden en langere zinnen bevatten. Zo leren ze hoe je bepaalde zinnen maakt en hoe je een zin opbouwt. Ik vind dit zelf erg leerzaam voor een kind en ik merk dat ze hierdoor beter zinnen kunnen formuleren. Mijn dochter is een echte boekenwurm en kon op een gegeven moment het boek gewoon opzeggen en deed net alsof ze het aan het voorlezen was. Zo grappig!

De Week van de Alfabetisering 2016 4

De bibliotheek

Natuurlijk zijn boeken niet goedkoop en daarom heb ik voor mijn beide kids een (gratis) abonnement genomen op de bibliotheek. Wat vinden ze dat leuk! Iedere twee à drie weken gaan we naar de ‘bieb’ en kiezen we weer nieuwe boekjes uit. We maken er altijd een gezellig momentje van en ik lees dan ook wat boekjes voor op bank die in ‘onze’ bibliotheek staat. Het is voor hun altijd een feest en we kunnen er zo een uur doorbrengen. Het leukste is natuurlijk dat we die boekjes gewoon mee naar huis mogen nemen!

De Week van de Alfabetisering 2016 5

Lezen en letters herkennen

Op dit moment heeft mijn dochter de leeftijd bereikt dat ze echt met letterherkenning bezig is. Zo rond haar vierde jaar kreeg ze interesse om te weten hoe je de losse letters uitsprak en nu ze in groep twee zit, zijn we echt bezig met het leren lezen. Mijn jongste zoon van 3,5 jaar is er helemaal vroeg bij en weet alle letters en cijfers te benoemen.

Zodra er interesse is in taal, letters of schrijven (of wanneer ze er oud genoeg voor zijn), vind ik het zelf belangrijk om hier op in te spelen als ouder. Nieuwsgierigheid is een prachtige eigenschap! Samen met mijn kinderen ben ik naar de boekhandel gegaan en heb ik gekeken naar goede, educatieve middelen om het leren lezen en schrijven op een leuke manier eigen te maken. Omdat er op de basisschool een bepaalde leesmethode wordt gehanteerd, heb ik bewust een boekje en leesposter aangeschaft die daar naadloos bij aansluit. Je wil natuurlijk niet dat ze straks alles weer op een andere manier moeten leren! De ‘Veilig leren lezen’ methode leert je kind lezen met het Maan Roos Vis letterboek en daarbij hoort ook een mooie leesposter. Mijn dochter vindt het geweldig en wil hier regelmatig met mij samen letters en woordjes uit leren. En haar kleine broertje doet ook lekker mee. Doel bereikt!

De Week van de Alfabetisering 2016 2

Waarom vind ik taalontwikkeling zo belangrijk? 

Wat jij misschien de normaalste zaak van de wereld vindt, is voor een laaggeletterde nogal lastig. Denk er maar eens over na wat je allemaal moet doen als je ‘groot’ bent; formulieren invullen, e-mails versturen, een verjaardagskaart schrijven, geld opnemen bij een pinautomaat, bijsluiters lezen van medicijnen, voorlezen aan je (klein)kinderen of een zelfs een straatnaam lezen. Het is behoorlijk pittig als je niet goed kunt lezen wat er allemaal staat. Het kan je een behoorlijke handicap geven!

Daarom ben ik blij dat ik met dit artikel een steentje mag bijdragen om dit probleem kenbaar te maken. Er zijn meer mensen dan je denkt die hier moeite mee hebben en hulp kunnen gebruiken! Het is nogal een taboe om voor jezelf toe te geven dat je niet goed kunt lezen, schrijven of rekenen, maar hoe fijn zou het zijn als simpele dingen ook echt weer simpel werden?

Je kunt je kind dus al vroeg met taal in aanraking brengen en daar hebben ze op latere leeftijd enorm veel aan! Maar ook als je al volwassen bent en niet zo goed in lezen of schrijven bent, kun je er zeker nog iets aan doen. Het programma Taal voor het Leven kan je hier bijvoorbeeld een eind mee op weg helpen om hier beter in te worden.

Tijdens de Week van de Alfabetisering worden er verschillende evenementen georganiseerd. Meer informatie hierover vind je op www.weekvandealfabetisering.nl.

Breng jij je kind(eren) in aanraking met lezen en schrijven? Op welke manier stimuleer je dit? 

handwritten-liefs-liset

Dit is een gesponsord artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.