Tips voor een schoon en opgeruimd huis met een druk bestaan

Home » Tips voor een schoon en opgeruimd huis met een druk bestaan

Je huis schoonmaken tips 3 cover

Een blinkend aanrecht, een lekker fris toilet en een opgeruimd huis maken mij helemaal blij. Het voelt alsof het in mijn hoofd ook een stuk rustiger is als alles in huis zijn plekje heeft en heerlijk schoon is. Toch vind ik het best moeilijk om alles bij te houden. Zeker als je het druk hebt en liever uit wilt rusten van een chaotische dag. Toch loont het vaak de moeite om het bij te houden, want rust in huis, is rust in je hoofd. Tenminste, zo werkt het bij mij! Ik geef je tips hoe je makkelijker je huis op orde houdt en meer kan genieten van het thuiskomen.

♡ Als eerste, maak een lijstje van alle taken die je graag in huis wilt doen. Van de keuken opruimen tot aan het ramen lappen en de wasjes draaien. Zet deze allemaal onder elkaar en kijk hoe vaak deze taken gedaan moeten worden. De ramen lappen kun je bijvoorbeeld één keer in de drie weken doen, maar het aanrecht opruimen moet iedere dag. Zo kun je alles in een schema zetten en daarbij de frequentie en de dagen dat je deze taak moet doen, opschrijven. Dinsdag is het tijd om de witte was te doen, op donderdag doe je gekleurde was. Zo kun je alles goed bijhouden en verdeel je de dingen die gedaan moeten worden. Het is niet realistisch en zeker niet fijn, om alles op één dag te willen doen. Doe bijvoorbeeld doordeweeks de kleine klusjes zoals het aanrecht bijhouden, de woonkamer stofzuigen of de tafels afnemen en ga op een vrije dag lekker de wc schoonmaken en dweilen. Die klusjes vergen meer tijd en aandacht. Een goede verdeling is het halve werk!

♡ Zorg voor een goede schoonmaakuitrusting. Trek je oude kleren aan, doe je haar in een knot en doe plastic handschoenen aan. Je voelt je dan vrijer om vieze dingen schoon te maken, want in je nette werkkleding kun je je misschien niet zo goed bewegen en de kans dat je je kleding verknalt is groter. Daarnaast maak je beter schoon als je op vieze plekjes durft te komen met je kleding. Ook zorgen plastic handschoenen ervoor dat bijtende schoonmaakmiddelen je huid niet uitdrogen of zelfs beschadigen. Ik moet er niet aan denken dat er schuurmiddel op mijn eczeemplekjes komen. Brr…!

♡ Als je alleen woont, dan heb je niet zoveel keuze dan gewoon alles zelf schoon te maken. Maar als je samenwoont, kun je natuurlijk je vent (of vrouw!) best eens even een emmer sop toeschuiven. Het scheelt letterlijk de helft van je tijd en samen ben je een stuk sneller klaar met die schoonmaakronde. Muziekje aan, lekker mee blèren en boenen met die bende!

♡ Ga geen uistelgedrag vertonen. Je hebt nu dat schema en hou je daar aan. Ik ben absoluut geen goed voorbeeld hierin, maar ik weet dat als ik het niet doe op een bepaalde dag, dat ik de volgende dag ook denk ‘Dat kan morgen wel’. En ja, dan is het al gauw een paar dagen verder. Niet doen! Berg je schoonmaakspullen op een vaste plek op waar het makkelijk te bereiken is. Go for it!

Je huis schoonmaken tips

♡ En mocht je nou echt omhoog zitten en gewoon geen schoonmaakdiva zijn, dan kun je natuurlijk altijd een schoonmaakhulp via Helpling inhuren! Via een online marktplaats voor schoonmaakhulpen, kun je een hulp ‘bestellen’ in jouw regio. Je woonruimte wordt binnen een paar uurtjes voor je schoon gemaakt en heb je er geen omkijken meer naar. Hoe lang een hulp bezig is, hangt natuurlijk af van de grootte van je huis, maar vaak gaan ze vlot door je huis heen. Zorg voor voldoende schoonmaakmiddelen en betaal via creditcard of automatische incasso. Zo hoef je ook geen contant geld in huis te halen! Ga genieten van je favoriete serie, fiets naar de sportschool of bak die lekkere taart waar je zo lang naar uit hebt gekeken. Easy peasy!

Wat is jouw manier (en tips!) om je huis goed bij te houden met schoonmaken? 

 002

Leave a Reply

Your email address will not be published.