Tips | Bloggen

Home » Tips | Bloggen
Tips | Bloggen

largeDe laatste tijd krijg ik mailtjes van meiden die graag willen weten hoe ze het beste een blog kunnen beginnen en wat voor programma’s je daar voor nodig hebt. Er zullen vast meer meiden (en jongens) zijn die graag de in’s en out’s van het bloggen willen weten. Daarom help ik je vandaag op weg met wat tips en handigheidjes!

Blog

De start – Hoe maak je een blog/website aan?

Er zijn verschillende site’s waar je heel simpel een account aan kan maken zodat je een eigen blog kunt beginnen. Ik werk zelf via WordPress, een site waar heel veel bloggers hun blog hebben aangemaakt. Wat ik hier prettig aan vind is dat het makkelijk in gebruik is. Tuurlijk, je moet even wennen hoe alles werkt, maar dan heb je in principe alles vrij vlot onder de knie. Bij WordPress kun je kiezen uit misschien wel 200 verschillende thema’s om je blog een eigen gezicht te geven. Zo kun je je blog personaliseren en helemaal naar je eigen zin maken. Tegen betaling kun je ook mooie thema’s kopen, maar dit zou ik pas doen als je blog goed loopt en je zeker weet dat je wilt blijven bloggen. Het is namelijk wel een investering.  Ook kun je kiezen voor Blogger. Dit is een gratis website, net zoals WordPress, waar je je blog kunt starten.

Artikelen schrijven

Je hebt je blog aangemaakt. Hurraw! Bedenk van te voren goed waar je over wilt schrijven en wat je op je blog wilt zetten. Hou je van koken? Dan kun je daar over schrijven. Je kunt bijvoorbeeld recepten publiceren of mooie foto’s maken van gerechten die je gemaakt hebt. In principe kun je over alles schrijven, wat jij maar leuk vindt! Fashion, beauty, wonen..het maakt niet uit als je er maar met  passie over kunt schrijven.

tumblr_md2ipz0UMj1r6gci5o1_500_large

Fotograferen

Je artikel is geschreven. Nu nog mooie afbeeldingen erbij! Je kunt afbeeldingen via het internet zoeken, maar het leukste en mooiste is om eigen gemaakte foto’s bij je artikel te plaatsen. Als je een review over een product schrijft, is het voor je lezers het fijnste als je ook daadwerkelijk zelf het product fotografeert en niet alleen persfoto’s gebruikt. Zo ziet je lezer hoe het product er in het echt uitziet. Mocht je foto’s gaan gebruiken die je niet zelf gemaakt hebt, vergeet dan niet de bron te vermelden. Wel zo netjes!

Daarnaast kun je ervoor kiezen om met een spiegelreflex camera te fotograferen. Dit geeft beduidend een mooiere kwaliteit foto’s dan een simpele digitale fotocamera en dat is prettig om naar te kijken. Maar als je beginnend blogger bent, zou ik het lekker bij een gewone fotocamera houden. Je kunt altijd nog kiezen om een spiegelreflexcamera aan te schaffen.

Fotobewerking

Als je foto’s hebt gemaakt, kun je ze gaan bewerken om ze nog mooier uit te laten komen. Je kunt o.a. de belichting en het formaat aanpassen, maar een leuke filter over een foto heen leggen is ook erg gaaf! Zo kun je foto’s een vintage gevoel geven, of juist bepaalde kleuren meer naar voren laten komen. Ik gebruik zelf o.a. Iphoto en Picasa om foto’s te bewerken. Simpel, maar doeltreffend!

large-1

Onderhouden van je blog

Je hebt artikelen geschreven, foto’s gemaakt en ze eventueel bewerkt. Om je blog up to date te houden en om bezoekers te trekken is het fijn om met enige regelmaat je blog bij te houden. Sommige bloggen twee keer per dag en sommige een keer per week. Het ligt eraan hoeveel tijd je hebt en of je genoeg inspiratie hebt om artikelen te schrijven. Kijk zelf wat je leuk vindt en wat bij je past. Maar wil je bezoekers trekken en behouden, dan zou ik wel in ieder geval een paar keer week een artikel plaatsen. Mocht je een bepaalde tijd even niet aan bloggen toekomen (wat heel begrijpelijk is), laat dat dan vooral aan je bezoekers weten! Zo hebben ze inzicht in jouw situatie en zullen ze eerder terugkomen als je het bloggen weer oppakt. Het is natuurlijk zonde als je bezoekers zou verliezen.

Hoe trek je bezoekers aan?

Als je een blog begint, wil je natuurlijk graag bezoekers trekken. Niets leukers dan (positieve) reacties te ontvangen van mensen die jouw artikel gelezen hebben. Ik wordt er in ieder geval heel erg blij van! Wat je kunt doen is je familie en vrienden vertellen dat je een blog bent begonnen. Dan heb je je eerste bezoekers al te pakken! Als je dat nog te spannend vindt (dat vond ik ook, ik heb het pas kort geleden aan mijn familie verteld), dan kun je ook reacties achterlaten bij blogs die je leuk vind om te lezen. Andere bezoekers kunnen jouw foto/reactie daar dan lezen en eventueel op je foto klikken zodat ze op je blog terechtkomen. Ze komen vanzelf naar je blog toe als je avatar (foto) of reactie hen aantrekt.

blog 2

Een domein kopen

Hehe..je blog loopt eindelijk! Je hebt wat vaste bezoekers en je blijft het bloggen leuk vinden. Tijd om een domeinnaam te kopen. Het kopen van een domein heeft zo zijn voordelen. Zo was mijn website eerst te vinden op het adres beautydagboek.wordpress.com. Toen ik een domein kocht, verviel het ‘wordpress’ gedeelte’. Je bezoekers kunnen dan makkelijker je webadres onthouden en in mijn geval werd het dan beautydagboek.com. Ook heb je dan meer vrijheid om je blog aan te passen. Je kunt in HTML gaan werken en je hoeft ook niet meer per se vast te zitten aan WordPress of Blogger. Ik ben zelf wel bij WordPress gebleven omdat het erg gebruiksvriendelijk is en ik geen held ben in het bouwen van website’s. Ook oogt een domeinnaam een stuk professioneler!

Maak een e-mailadres aan voor je blog

Op een blog zijn vaak contact gegevens te vinden. Dit is namelijk superleuk voor je bezoekers! Zo kunnen ze je bereiken als ze je iets willen vragen en kunnen ze in contact komen met de persoon achter de blog. Gebruik liever niet je privé e-mailadres, want dan kun je de boel een beetje gescheiden houden en krijg je eventueel ongewenste e-mailtjes niet in je privé inbox.

Zo! Dat waren mijn tips. Ik hoop dat ik je een eindje op weg heb kunnen helpen. Schrijf vooral over je passie en blijf positief, het kan je alleen maar heel veel plezier en leuks brengen! Ik ben zelf in ieder geval heel blij dat ik ben begonnen met bloggen, het is echt een leuke hobby geworden!

Bron foto’s: weheartit.com

Ik hoop dat je  wat aan mijn tips hebt gehad!

Leave a Reply

Your email address will not be published.