Health | Met mijn darmklachten naar de diëtist!

Home » Health | Met mijn darmklachten naar de diëtist!

Voor darmklachten naar de diëtist? Ja hoor, dat kan! Vorige week had ik een afspraak om in kaart te brengen wat voor invloed voeding op mijn darmen heeft. Door endometriose en het Prikkelbaar Darm Syndroom (spastische darm), heb ik onder andere vaak last van buikpijn en rommelende darmen. Ik wilde daarom graag weten welke voeding ik het beste kan vermijden en juist kan nuttigen. Samen met de diëtist kwam ik tot een verrassende conclusie!

Wat doet een diëtist?

Niet iedereen denkt bij lichamelijke ongemakken of ziektes aan een diëtist. Toch kan deze deskundige op het gebied van voeding en gezondheid veel voor je klachten betekenen. Zo is voeding voor iedereen persoonlijk en zo ook welk effect dit heeft op je lichaam.

Wist je dat een voedingsdeskundige je kan je helpen bij de volgende punten? 

Allergie – COPD – Diabetes – Hart- en vaatziekten – Kanker – Maag- en darmklachten – Ondervoeding – Overgewicht – Sport – Voedselallergie en voedselovergevoeligheid – Zwangerschap.

Het was voor mij daarom ook extra fijn inzicht te krijgen in mijn voeding. Wat kan ik veranderen in mijn eetpatroon om darmklachten te verminderen? Ik ging langs bij een diëtist in Drachten, daar stond Minke Elzinga voor mij klaar!

Intakegesprek

Als je met een diëtiste een afspraak maakt, krijg je eerst een intakegesprek. Hier breng je in kaart wat de klachten zijn en wat je huidige voedingspatroon is. Minke was erg vriendelijk en vroeg mij naar algemene gegevens, wanneer mijn klachten zijn begonnen, welke ziektes ik heb en waar ik graag advies in wil hebben. Heel handig om alles eerst even globaal te bespreken en je vragen over voeding neer te leggen.

Voor mij was het duidelijk dat ik graag meer wilde weten over wat ik kan laten staan om mijn darmklachten te verminderen.

Wat zijn mijn klachten?

Een goede vraag! Het is een tikkeltje persoonlijk, maar bij mij houden darmklachten in dat ik vaak acute buikpijn kan krijgen die vervolgens meerdere uren aanhoudt. In dat geval is een kruik en het rustig aandoen de enige remedie. Ook merk ik dat bij bepaalde voedingsmiddelen (zoals kokos, Griekse yoghurt, hummus, kruidig voedsel en melk) die vervelende buikpijn getriggerd wordt. Een aandachtspuntje dus!

Ook een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie of juist een te snelle stoelgang zijn klachten waar ik mee kamp.

Huidig voedingspatroon

Nu had ik zelf ook al het een en ander uitgevogeld en gaf ik bij Minke aan welke voedingsmiddelen klachten bij mij veroorzaken. Toch vroeg ze ook door naar andere producten en daar kwam naar voren dat erwtensoep (doperwten), bloemkool, uien en kwark ook niet goed bij mij vielen. Mijn buik wordt daar altijd mega opgeblazen van!

Toen kwam ze met de conclusie dat die spastische darm toch wel meer roet in het eten gooide dan we in eerste instantie dachten. Ze kwam al gauw met een dieet wat mij enorm zou kunnen helpen.

FODMaP-beperkte dieet

Wat zeg je? Ja echt, het is een FODMaP-beperkt dieet! In het kort is dit een dieet dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met ernstige klachten als gevolg van het Prikkelbare Darm Syndroom. Een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang zijn regelrechte kenmerken van deze aandoening. Heel simpel gezegd zijn FODMaPs kleine moleculen die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomen. Deze zorgen ervoor dat je last krijgt van bovenstaande klachten.

En nu? 

Er is dus hoop! Ik heb een hele waslijst meegekregen van voedingsmiddelen die ik beter niet kan innemen om klachten te voorkomen. Een belangrijke daarin is om producten met lactose te vermijden. Dit zijn melkbestanddelen die bijvoorbeeld in melk en yoghurt zitten. Nu vermeed ik al zuivelproducten omdat ik merkte dat ik daar niet goed op reageerde, maar ik kan het dus wel nemen als het maar lactosevrij is. Gelukkig heeft zowel Lidl als de Jumbo makkelijk verkrijgbare lactosevrije producten, dus dat moet zeker goed komen!

Daarnaast is het vermijden van tarwe ook een grote factor en ga ik goed opletten of mijn brood wel van 100% speltmeel is gemaakt. Het wordt dus goed etiketten lezen! Ik heb een hoop bijgeleerd en kan mijn eetpatroon hierop aanpassen. Ik ga het dieet zo’n 6 weken achter elkaar volhouden om goed te kunnen zien of mijn darmklachten afnemen.

Nu lijkt het misschien of ik heel veel niet mag eten, maar gelukkig staat er tegenover vrijwel elk FODMaP-rijk product een FODMaP-arm product op mijn dieetlijst. Zo kan ik makkelijk een alternatief zoeken voor ingrediënten die ik gewend ben om te nemen. Nu neem ik bijvoorbeeld geen bulgur meer, maar vervang ik dit door zilvervliesrijst. Ook vervang ik volkorenpasta door glutenvrije pasta. En ga zo maar door.

Hoe kom je in contact met een diëtist?

Als jij ook lichamelijke klachten ervaart en graag in gesprek wil met een diëtist, dan kun je kijken op de site van Dieetditdietdat.nl. Hier kun je op een makkelijke manier een diëtist bij jou in de buurt vinden die je kan ondersteunen in je eetpatroon met betrekking tot je klachten. Ook kun je de Facebook pagina van Dieet dit Dieet dat in de gaten houden voor handige weetjes en interessante artikelen over voeding.

Ben jij weleens naar de diëtist geweest? Waar zou jij graag advies over willen hebben bij een diëtist?

 

Liefs Liset

In samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Leave a Reply

Your email address will not be published.