Tips om het studeren of harde werken door te komen

Home » Tips om het studeren of harde werken door te komen

Niet stressen

Examenstress, het ongelooflijk grote tentamen dat eraan komt of die deadline op je werk die steeds dichterbij komt. Je moet presteren en wel NU! De druk die zo’n groot project of tentamen kan geven, kan je helemaal in de war brengen. Je wordt chagrijnig, je kunt ieder moment uit je slof schieten en alles moet snel, sneller snelst! En oh…het duurt nog zo lang voordat je het achter de rug hebt. Eigenlijk kan het jou allemaal gestolen worden. Als dat moment maar voorbij is. Ik geef je vandaag tips om deze tijd door te komen, zonder dat je in de put hoeft te belanden.

clipboard

1. Creëer overzicht. Zorg ervoor dat je goed helder hebt wat je allemaal nog moet doen om je doel(en) te bereiken. Als je weet wat je nog te doen staat, dan wordt het automatisch rustiger in je hoofd. Je kunt bijvoorbeeld een planning op papier maken of maak een mooi schema op de computer en print het uit. Als je zelfs vakjes maakt waarin je af kunt vinken wat je afgerond hebt, ben je helemaal goed bezig.

2. Wees gedisciplineerd. Als je werk uit gaat stellen, zal je stressgevoel alleen nog maar meer toenemen. Ga niet als een malle doorwerken en jezelf afpeigeren, maar doe gewoon je taak. Als je gaat soggen (studie ontwijkend gedrag) of woggen (werk ontwijkend gedrag), dan werk je jezelf alleen maar tegen. Pak dat boek erbij of begin aan het project en kijk wat je moet doen deze dag. Als je gaat ontwijken loop je straks helemaal vast en wil je het liefste van de situatie weglopen.

confidence

3. Wees trots op jezelf. Jongeren, maar ook volwassenen kunnen last hebben van faalangst. Kan ik dit wel? Ben ik goed genoeg? Straks haal ik het niet! Laten we er gewoon vanuit gaan en vaststellen dat je op je goede niveau zit. Doe je de HAVO, dan hebben alle leraren ook samen bepaald dat jij dat niveau aan kan. Vertrouw daarop! Ben je aan het werk, realiseer je je dan dat je niet voor niets bent aangenomen. Jouw baas ziet kwaliteiten in jou en is er van overtuigd dat jij dit kan. Zelfvertrouwen is het halve werk. Als jij je goed voelt, presteer je velen malen beter. Echt waar!

4. Licht je directe omgeving in. Niets zo vervelend als lieve vrienden of familie ‘nee’ te moeten verkopen als jij druk bezig bent. Het liefste ga je mee naar de bioscoop of naar dat te leuke event. Maar als jij nog bergen werk te verstouwen hebt, is dat niet het verstandigste om te doen. Laat je omgeving weten dat je momenteel in een drukke periode zit en op dit moment alle vrije tijd in je studie of werk moet stoppen. Het is tijdelijk, dus nu even bikkelen! Als het goede vrienden zijn, hebben ze er echt wel begrip voor.

Hot chocolate marshmallows

5. Beloon hard werken. Stel jezelf een doel wat je binnen een bepaalde tijd af wilt hebben en geef jezelf daarna een fijne beloning. Zo heb je iets om naar uit te kijken en blijft ‘het vervelende werk’ binnen de perken. Ga bijvoorbeeld na iedere 1,5 uur even iets anders doen. Maak een korte wandeling buiten zodat je hersenen weer wat zuurstof krijgen, zo vertoef je even in een andere omgeving en kun je het los laten. Of ga een lekkere koffie klaarmaken waar je intens van geniet. Samen met een lekkere, dikke koek! Zelf ben ik dol op series en kijk ik graag een aflevering. Kies wel voor een korte serie waarbij een aflevering maar 20 minuten duurt. Anders werkt het natuurlijk niet hè?

En het allerbelangrijkste, blijf positief! Er lijkt geen einde aan te komen, maar het feestje zit op je te wachten. Als je klaar bent kun je weer volop genieten van alles. Succes!

Heb jij wel eens vervelende drukke periodes waar je gestrest van wordt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.