Lifestyle | Gezond en fit in de winter

Home » Lifestyle | Gezond en fit in de winter

Gezond en fit in de winter

De zomer is voorbij, de herfst is aangebroken en voor we het weten is het winter. Brrr, de koude dagen zijn aangebroken en dat betekent voor velen van ons dat een griepje of verkoudheid op de loer ligt! Behalve een griepje, gaan er nog meer gevaren voor je gezondheid schuil achter deze koude dagen. Een slechte huid, doffe haren, slappe nagels en depressieve dagen. Met een goede voorbereiding en de juiste verzorging van jezelf, kom jij stralend de koude dagen door!

Een goede huid, sterke nagels en gezonde haren komen niet vanzelf. Je moet goed je best doen om ze te krijgen en om ze te behouden. Hoe doe je dit? En hoe zorg je dat je altijd een goed humeur hebt tijdens de grijze dagen? Volg de onderstaande tips op en je bent al een heel eind op weg.

Tip 1: let op je voedingsstoffen

Eiwitten zijn de bouwstenen van je nagels, haren en huid en bestaan voor een groot deel uit het eiwit keratine. Zorg dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt door kip, vette vis (zalm, makreel, haring, tonijn), rauwe noten en natuurlijk eieren en kwark te eten. Je zorgt meteen voor een lading calcium waardoor je nagels en haren worden gestimuleerd om te groeien. Eiwitten zorgen er ook voor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft wat in simpele taal betekent dat je lang vol zit en minder snel snaaitrek krijgt. Zo houd je ook je gewicht meteen goed in balans. Wil je een keer wat anders eten? Andere bronnen van eiwit zijn havermout, quinoa en boekweit. Lekker als basis in de ochtend of avond.

Healthy brownies

Tip 2: duik de keuken in en maak gezonde lekkernijen

Behalve eiwitten zijn de mineralen ijzer en zink heel erg belangrijk voor sterke haren en nagels en een gezonde huid. IJzer zorgt voor een goede doorbloeding en helpt daarmee zuurstof en voedingsstoffen naar de uiteinden van je lichaam (haren, nagels) te vervoeren. En zink zorgt er dus voor dat je lichaam het eiwit keratine produceert.

In de superfood rauwe cacaopoeder vind je ze allebei, net als in bijenpollen. Met rauwe cacaopoeder kun je heel veel makkelijke en super gezonde recepten maken zoals (glutenvrije) brownies, muffins, toetjes en andere lekkere snacks. Zorg er wel voor dat je geen geraffineerde suiker gebruikt, dit berooft je lichaam juist van vitaminen en mineralen. Kies voor gezonde vervangers zoals kokosbloesemsuiker of ongezoete vanillepoeder. Gezond eten betekent zeker niet dat je geen lekkers meer mag!

Tip 3: zorg voor voldoende vocht in je lichaam

In de winter drink je vaak minder dan in de zomer, logisch. Je lichaam en je huid vinden dit niet leuk. Ieder proces in je lichaam heeft water nodig om goed uitgevoerd te kunnen worden. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, droogt je huid uit, vallen je haren sneller uit en brokkelen je nagels af. Zet een lekkere pot verse muntthee of maak zelf een vruchtensapje door een paar stukken fruit (sinaasappel, appel, frambozen, limoen) open te snijden en in een kan water te gooien. Even in de koelkast zetten en voilà!

Nike roshe run coral 1

Tip 4: blijf sporten in de winter

Sporten in de zomer gaat een stuk makkelijker dan in de winter. Je komt minder vaak buiten in de winter en het ritje naar de sportschool is al snel een flinke drempel. Door te sporten maak je het geluksstofje endorfine aan en het is bewezen dat je hier meer van aanmaakt als je buiten sport. Met een beetje geluk vang je een verloren zonnestraal op en kan je lichaam nog een extra portie vitamine D aanmaken. Trek je hardloopschoenen aan of haal je yogamatje uit de kast en begin met je workout. Zo loop je altijd met een goed humeur en een grote glimlach rond in de winter.

Tip 5: geef je lichaam extra verzorging

Je hebt een flinke streep voor als je je lichaam gedurende het hele jaar goed verzorgt. In de winter heb je een buffer om op terug te vallen en zal je niet meteen een slechte huid of slappe haren en nagels krijgen. Let in de winter op dat je buiten altijd handschoenen draagt en het binnen niet te warm stookt. Als de temperatuurovergang van buiten naar binnen te groot is, splijten je nagels. Om je nagels extra te verwennen, kun je een badje maken van dode zeezout, citroensap en kokosolie en je nagels hier een kwartiertje in laten weken. Hier worden je nagels gezond en sterk van en vooral je nagelriemen knappen hierdoor enorm op!

Hoe goed je ook voor jezelf zorgt, als je niet gelukkig bent, dan wordt het een flinke strijd. Doe zoveel mogelijk leuke dingen en geniet van het leven. Je lichaam werkt een stuk beter als je gelukkig bent!

Hoe zorg jij er voor dat je zo gezond mogelijk de winter door komt?

Handwritten liefs liset

Dit gastartikel is geschreven door Lisanne van Superyoga.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.